Palóc Est
 
Ismét egy egész estét betöltő ŐsFehérvár Programon vehetnek részt, ezúttal a Tiszti Klubban megrendezendő Palóc műsor és vacsoraesten.
Pál István, „az utolsó magyar dudás” lemezbemutató koncertje egy 3 fogásos palóc vacsorával válhat még emlékezetesebbé.
 
 
 A magyar népzene történetének legendás alakjai között foglal helyet a 91 éves Pál István, aki élő láncszem a régi magyar pásztorok és a mai nemzedékek között. Dalokat, a dalokba foglalt üzeneteket, furulya- és dudazenét, hangszerkészítést tanulhatunk tőle 100 évvel azután, hogy Bartók Béla 1910. november 13-án Ipolyságon fonográf felvételeket készített az Ipoly menti magyar pásztorok zenéjéről. Ez a híres gyűjtés az egyik fogódzónk a magyar népzene megismeréséhez. A felvételeken ma is hallható dudás, furulyás pásztorok utóda a köztünk élő Pál István. Mindazt, amit akkor illett tudni egy pásztornak, ma még tőle megkérdezhetjük.

Megmaradtam műemléknek” – mondja magáról Pál István nógrádi juhász, aki 92. életévében is töretlen lendülettel műveli idestova húsz éve meglelt küldetését, a pásztorság sajátos és igen széles szellemi kultúrájának megismertetését országszerte.

„Az utolsó magyar dudás” palóc pásztorcsaládba született, ott sajátította el a sok száz népdalt, a furulyakészítés, furulya– és dudajáték fortélyait, mesék tucatjait, ember és állat gyógyításának hagyományos módszereit, a pásztorság által végzett szertartásokat. Pál István elbeszéléseit hallgatva könnyű elképzelni azt a nem is túl távoli életet, amelyről a nótái szólnak.

Sokak Pál Pista bácsija mára a Madách Imre-díj kitüntetettje, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja – ám saját kötődéseitől, a nógrádi pásztorok hagyományaitól soha nem szakadt el. Sőt: talán ő a kapocs e hagyományok és a XXI. század között.

Az est további közreműködői: Pál István (duda, furulya, ének), Juhász Zoltán (duda, furulya, flóta), Dsupin Pál (duda, furulya, flóta, citera)   
 
A minden bizonnyal jó hangulatú dalolást egy valódi palóc vacsorával zárhatják kedves vendégeink.
A 3 fogásos menü Pista bácsi kedvenceiből áll össze, úgy mint palócleves, palócpecsenye, és egy igazi palóc "tőtött" rétes.
 
Ha eddig csak iskolás éveinkből ismerjük a "jó palócokat", most itt a remek alkalom arra, hogy valós, testközeli élményünk legyen erről az olykor hirtelen haragú, de elmés és alapjában véve jókedvű népről.
 
Időpont: 2011. május 7. 18.30 óra
Helyszín: Helyőrségi Klub (Tiszti Klub), Székesfehérvár, Malom u. 2.
Palóc vacsora: T-Club Étterem Székesfehérvár, Malom u. 2.
 
Jegyárak:
Palóc műsor: 1900 Ft és 1600 Ft (ŐsFehérvár Városkártyával)
Palóc vacsora: 5000 Ft és 4500 Ft (ŐsFehérvár Városkártyával)
Palóc műsor és vacsora: 6900 Ft és 6000 Ft (ŐsFehérvár Városkártyával)
 
Jegyek kaphatók a Premier és az Ákos Jegyirodákban, valamint a Lénia2 Kft. irodájában (Pozsonyi út 23.).
 

Szeretettel és barátsággal várunk Mindenkit!

 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása